الأفاق للدراسات الإقتصادية
Volume 7, Numéro 2, Pages 122-139
2022-10-12

قياس أثر خفض قيمة العملة الجزائرية على تنافسية صادرات الصناعات الغذائية في الجزائر خلال الفترة 2001-2019

الكاتب : رزوق إبتسام . حجاج عبد الرؤوف .

الملخص

تبحث الدراسة عن مدى تأثير تخفيض قيمة العملة الجزائرية على تنافسية صادرات الصناعات الغذائية الجزائرية خلال الفترة 2001-2019، حيث استخدمت الدراسة المنهج الوصفي والمنهج التحليلي والأسلوب الإحصائي القياسي لتقدير العلاقة بين تخفيض قيمة العملة في الجزائر وصادرات الصناعات الغذائية الجزائرية خلال الفترة 2001-2019 بالاعتماد على طريقة الانحدار الخطي البسيط والاستعانة بالبرمجة الإحصائية Eviews 12 ، وتوصلت الدراسة إلى مجموعة من النتائج أهمها أنّ هنالك عوامل أخرى يجب أن تتوفر لنجاح سياسة خفض قيمة العملة في رفع تنافسية صادراتها من السلع الغذائية. The study examines the impact of the devaluation of the Algerian currency on the competitiveness of Algerian food industry exports during the period 2001-2019, the study used the descriptive approach, the analytical approach and the standard statistical method to estimate the relationship between the devaluation of the currency in Algeria and the exports of the Algerian food industries during the period 2001-2019, depending on the method of simple linear regression and the use of statistical programming Eviews 12, The study reached a set of results, the most important of which is that there are other factors that must be present for the success of the devaluation policy in raising the competitiveness of its food exports.

الكلمات المفتاحية

تخفيض قيمة العملة؛سعر الصرف؛الصناعات الغذائية؛التنافسية؛الاقتصاد الجزائري ; devaluation of currency; exchange rate; food industry; competitiveness; Algerian economy