دراسات اقتصادية
Volume 16, Numéro 3, Pages 118-140
2022-10-04

أثر البيئة الإقتصادية الكلية على تنافسية الصناعات الغذائية في الجزائر خلال الفترة (1984– 2020) وفقا لنموذج (ardl) The Impact Of Macroeconomic Environment On The Competitiveness Of Food Industries In Algeria During (1984-2020) According To The (ardl) Model

الكاتب : يلولي طارق . بوقرة مبروك .

الملخص

تهدف هذه الورقة البحثية إلى دراسة أثير أهم متغيرات الإقتصاد الكلي، المتمثلة في كل من الناتج محلي الإجمالي، التضخم، سعر الصرف والتبادل التجاري، على حركة الصادرات من الصناعات الغذائية الجزائرية، حيث تم جمع بيانات هذه المتغيرات للفترة (1984-2020) من البنك الدولي، ومن تقارير الصناعة العربية السنوي. بعد إجراء مختلف الإختبارات اللازمة لنموذج الإنحدار الذاتي الموزع للفترات الزمنية المبطئة (ARDL) المقترح، توصلت النتائج القياسية لهذا النموذج إلى أن التضخم يؤثر سلبا على صادرات الصناعات الغذائية، أما بقية المتغيرات فأثرها إيجابي على هذه الصادرات. لذا خلصت الدراسة إلى حتمية إهتمام الجزائر بمعالجة مشكلة التضخم، والحد من سلبياتها، مقابل تحفيز وتشجيع مختلف الجهود التي تخدم نجاعة متغيرات البيئة الإقتصادية، والتي من شأنها أن تساهم في الرفع من وتيرة صادرات الصناعات الغذائية. This research paper aims to study the effects of the most important macroeconomic variables, represented by GDP, inflation, exchange rate and trade exchange, on the movement of exports from the Algerian food industries, as the data of these variables were collected for the period (1984-2020) from the Word Bank, and from the annual Arab industry reports. After conducting the various necessary tests, the proposed ARDL model, and based on the descriptive analysis method, as well as the standard one, the standard study of this model concluded that inflation negatively affects food industry exports, while the rest of the variables have a positive impact on these exports. Therefore, the study concluded the inevitability of Algeria’s interest in tackling the problem of inflation, and limiting its negative aspects, in return for stimulating and encouraging various efforts that serve the efficiency of the variables of the economic environment, which would contribute to raising the pace of food industry exports.

الكلمات المفتاحية

 البيئة الاقتصادية؛  التضخم؛  التبادل التجاري؛ ;  economic environment:;  inflation:;  trade exchange: