مجلة أنثروبولوجية الأديان
Volume 16, Numéro 2, Pages 736-751
2020-06-15

قدسية الغذاء في المجتمع الجزائري خلال القرن 19 م ـ مقاربة تاريخية أنثروبولوجية ـ

الكاتب : ساتة أحلام .

الملخص

ملخص: يتناول هذا البحث أحد المواضيع الهامة التي تدخل في صلب تاريخ المجتمع الجزائري الحديث ويتعلق الأمر بقدسية الغذاء في مجتمع غالبا ما هدد بالمجاعة والخوف من الجوع، وما ارتبط به من ممارسات ضاربة في القدم لاتزال موجودة حتى أيامنا هذه، وقد عالج البحث قدسية الحبوب باعتبارها غذاءا رئيسا يشكل الخوف من فقدانه هاجسا يتملك النفوس، إضافة إلى دخولها في تكوين الوجبات الطقوسية أمرا هاما، خاصة إذا تعلق الأمر بإحياء الأعياد الفلاحية أو بعض المناسبات الاجتماعية الخاصة كالولادة على وجه التحديد، كما تناول البحث بعض الطقوس المتعلقة بالأغذية ذات الأصل الحيواني كاللحوم خاصة الأضاحي، الحليب الذي يرمز للسلام والرخاء ويرتبط بعاطفة الأمومة، والزبدة التي تعد رمزا للخصوبة، إضافة إلى البيض رمز الخصوبة والولادة. وخلصت الدراسة إلى أن قدسية الغذاء خاصة الحبوب قد تكرست في المجتمع الجزائري كونه مجتمع زراعي يعاني الندرة، وانتقلت هذه القدسية إلى باقي الأغذية التي ارتبط بها وجوده ورخاؤه. Abstract: This research addresses one of the most important topics at the heart of history in the modern Algerian society, namely the sanctity of food in a society that has often been threatened by famines and fears of starvation. These fears that given birth to several rites piercing in history, and still living today after centuries. This study treats the sanctity of cereals, which represented the essential food, and which the fears of their lost creates an obsession for souls. This sanctity that also argued their involvement in ritual meals, especially in agricultural celebrations or social events such as birth. The study also included further rituals around foods from animal origins like meats especially from sacrifices; the sacrament of milk that symbolizes peace, prosperity, and its relation to maternal passion; butter that symbolizes fertility, as well as eggs that are a symbol of fecundity and birth. The study concluded that the sanctity of food, particularly cereals, has been established in the Algerian society during history, as an agricultural society fearing starvation and famines. This sanctity and sacredness have spread to other foods related to its existence and prosperity.

الكلمات المفتاحية

الحبوب ; الغذاء ; المجتمع الجزائري ; قدسية الطعام ; الطقوس