دراسات اقتصادية
Volume 12, Numéro 3, Pages 48-65

هندسة الأغذية بالطاقة الشمسية ودورها في التنمية الزراعية المستدامة في الجزائر -المجففات الشمسية أنموذجا-

الكاتب : بن اعمارة نصر الدين .

الملخص

الملخص: حاولنا في بحثنا هذا التطرق إلى مشكلة عملية التنمية الزراعية المستدامة وعلاقتها بالأمن الغذائي في الجزائر ومدى جدية السياسات المخصصة في هذا الاتجاه، مع محاولة ربط عملية التنمية الزراعية المستدامة بالاستعمالات الحديثة للطاقة المتجددة كهندسة الأغذية من خلال استعمال مجففات الطاقة الشمسية، وقد تم التوصل إلى جملة من النتائج نذكر منها: * ضعف السياسات المتعلقة بتحقيق الاكتفاء الذاتي من المنتجات الزراعية والفلاحية، حيث توجه نسبة كبيرة من مداخيل العملة الصعبة لتغطية واردات الغذاء، بينما يتعرض الإنتاج الوطني للتلف ورمي الفائض في مواسم الإنتاج الجيدة. * تمتع الجزائر بموقع جغرافي متميز يحقق لها ميزة الاستفادة من الطاقة الشمسية مع شساعة المساحات التي تستقبل أشعة الشمس على مدار العام وبمعدلات إشعاع مرتفعة متمثلة خاصة في الصحراء الجزائرية مترامية الأطراف. * ضعف الاستفادة من الطاقات المجددة نتيجة الاعتماد المفرط على الطاقات الأحفورية كالبترول والغاز الطبيعي، مما ساهم في تأكل مخزونهما نتيجة الاستهلاك المحلي المفرط بسبب الدعم المقدم للمشتقات النفطية. * عدم الاهتمام بتعميم الحلول الحديثة لتقليل الهدر في الأغذية كاستعمال مجففات الطاقة الشمسية في حفظ الفائض في مواسم الحصاد والجني، وإعادة بيعها أو تصديرها عند زيادة الطلب عليها مما يحقق عائد للمزارعين، وعملة صعبة للدولة. Summary: In our research, we tried to address the problem of the sustainable agricultural development process and its relation to food security in Algeria and the seriousness of the policies allocated in this direction, While attempting to link the sustainable agricultural development process with the modern uses of renewable energy such as food engineering through the use of solar energy dryers. A number of results have been reached, including: • Weak policies regarding self-sufficiency in agricultural and agricultural products, where a large proportion of foreign exchange earnings are directed to cover food imports, while national production is damaged and surplus is thrown into good production seasons. • Algeria enjoys a distinct geographical location to achieve advantage of solar energy with the vastness of areas that receive sunshine throughout the year and high radiation rates, especially in the Algerian desert sprawling. With an abundance of areas that receive the sun throughout the year with high rates, especially in the Algerian desert sprawling. • Weak utilization of renewable energies due to excessive dependence on fossil energies such as oil and natural gas, which contributed to the erosion of their stocks due to excessive domestic consumption due to support for oil derivatives. • Lack of interest in the dissemination of modern solutions to reduce waste of food, such as the use of solar dryers in the conservation of surplus in the harvest seasons And re-sell or export it when increasing the demand for them, resulting in the return of farmers, and a difficult currency for the state.

الكلمات المفتاحية

Keywords: solar energy, food engineering, sustainable agricultural development, solar power dryers. الكلمات المفتاحية: الطاقة الشمسية، هندسة الأغذية، التنمية الزراعية المستدامة، مجففات الطاقة الشمسية.