مجلة المفكر
Volume 11, Numéro 1, Pages 545-568
2016-02-13

دور المواصفات القياسية في ضمان سلامة و جودة المواد الغذائية - دراسة في المواصفات التنظيمية الجزائرية-

الكاتب : هناء نوي .

الملخص

ترتكز صحة، سلامة وجودة المواد الغذائية خصوصا في الوقت الحاضر مع تخلي المستهلك الجزائري تدريجيا عن بعض العادات الغذائية و اتجاهه نحو الأغذية المصنّعة و الجاهزة، على مجموعة متطلبات أو اشتراطات خاصة هي تعبير عما يعرف بالمواصفات القياسية. فالمواصفات القياسية كالحاصل في تشريع الاستهلاك الجزائري تغطي مختلف مراحل عملية وضع الأغذية للاستهلاك، والأمر سيان إن كانت المادة الغذائية المعروضة طازجة، مصنّعة أو نصف مصنّعة. مع ذلك يبقى توفير أغذية مأمونة، سليمة، صحية و ذات جودة مرهونا بالالتزام و درجة الالتزام بالمواصفات المقررة قانونا في هذا الشأن.

الكلمات المفتاحية

The health, safety and the quality of the alimentary materials is based specially nowadays on the Algerian consumer’s giving up gradually some bad habits and adopting the semi –manufactured foods are made according to some features and conditions called “ I deal features “ . These ideal features are a part of the Algerian consumer’s constitution, it conserves different process stages of putting the foods in the consumer’s hands and it’s all the same if alimentary materials is fresh, manufactured or semi-manufactured. But still providing, healthy, safe and secured and a good quality foods are related mainly to how firmly he haws and features are followed and worked with.