مجلة العلوم الانسانية لجامعة أم البواقي
Volume 7, Numéro 2, Pages 898-912
2020-06-30
Authors : Belkherchouche Imane .
The food industries branch is one of the most important branches of industrial production in Algeria, It ranks second after hydrocarbons and considered as an important way of resuscitating the industrial sector and stimulating economic growth. The paper explores the potential of algeria’s food industry in contributing to the development of the economy. A number of factors are discussed which make it a viable sector to lead the economy towards sustainable growth. The paper documents the evolution of the food industry, in addition to its contribution to the economy through four indicators: gross domestic product, value added, employment and foreign trade. The most important procedures to promote this sector and mitigate the challenges that facing it, is also discussed. يعد فرع الصناعات الغذائية من اهم فروع الانتاج الصناعي في الجزائر، حيث يحتل المرتبة الثانية بعد المحروقات، كما يعتبر وسيلة مهمة لبعث القطاع الصناعي ودفع عجلة النمو الاقتصادي.تهدف هذه الدراسة الى تسليط الضوء على امكانات الصناعة الغذائية في الجزائر في المساهمة في تطوير الاقتصاد ومناقشة أهم العوامل التي تجعل منه قطاعا صالحا لقيادة الاقتصاد نحو النمو المستدام، وتوثق الدراسة تطور الصناعة الغذائية ومساهمتها في الاقتصاد من خلال اربع مؤشرات هي الناتج المحلي الاجمالي والقيمة المضافة والعمالة والتجارة الخارجية، وتناقش ايضا سبل ترقية هذا القطاع واهم الإجراءات التي يجب اتخاذها لتخفيف التحديات التي تواجه
Food industry ; Food security ; Algeria ; industry sector
بوسالم أحلام
.
عابد يوسف
.
ص 117-132.
Yahia Zeghoudi
.
pages 74-88.
Bendjiar Mohamed
.
Belhimer Ibrahim
.
pages 223-237.
Said Houari Amel
.
pages 257-268.
بوخدوني جازية
.
الدكتور.ساطور رشيد
.
ص 62-80.