مجلة الشريعة والاقتصاد
Volume 5, Numéro 9, Pages 15-58
2016-06-01

استحالة الأحماض الذهنية الحرة أثناء التصنيع الغذائي Transformation (istihala) Of Free Fatty Acids. During Food Processing

الكاتب : باحمد بن محمد رفيس .

الملخص

اختلف العلماء في الاستحالة، وذهب أكثر المعاصرين إلى القول بأنها تطهِّر الأعيان النجسة. لكن معظمهم اقتصر في تدليله على ما ذكر المتقدمون من نماذج للاستحالة دون أن يتجاوزوها لذكر أمثلة عما استجدَّ اليوم في واقع الناس من مواد نجسة المصدر أُقحمت في أطعمتهم وأدويتهم. وهذا الاكتفاء بالنماذج القديمة ترك فراغا مهولا بين النظريّ والعمليّ، وأورث اضطرابا في البتِّ في أحكام هذه النوازل، بالخصوص في مجال الأطعمة المصنعة. وتحوُّل الأعيان من حقيقة إلى حقيقة أخرى مغايرة في الخصائص والأسماء واقعٌ مشهود، فالهضم يحوِّل الطعام الطيب إلى شيء آخر خبيث، ثم إذا سمِّدت به التربة وامتصه النبات فإنه يتحول بإذن الله إلى ثمرة يانعة سائغة حلال. ولقد ثبت من تتبع هذه الحالات، ومن أقوال الشارع وتصرفاته، أن الأحكام تُناط بالأوصاف وتتغير بتغيرها. لكن لذلك التغير ضوابطه؛ فالأمثلة التي يذكرها المتقدمون عن الاستحالة يجمع بينها الزوال التام للأوصاف الأصلية، واكتساب أوصاف جديدة مختلفة تماما. فالخنزير إذا تحول إلى ملح، والميتة إذا احترقت وصارت رمادا، والنبات المسقيّ بماء نجس، في كل هذه النماذج تتمثل الاستحالة التامة. لكن الأمر يختلف في التحويلات البسيطة التي تتمُّ على الأطعمة بالتصنيع. Former scholars disagreed on the Transformation (ISTIHALA). The contemporary scholars decided that the transformation purifies the impure things, but most of them confined their evidence to what the precedent scholars mentioned about samples of transformation without mentioning examples of impure source products which exists nowadays and which are introduced in their food and medicines. This reliance on the former examples had left a great gap between theory practices. That created disturbances in asserting true decisions on these incidents. The transformation of the core of things from one state to another; different in the specifications and names is actual reality; i.e. the digestion transforms edible food to another bad thing and if the soil is manured with, then it is absorbed by the plants and transformed to a lawful pleasant and ripe fruit. Studying those cases, it was noted that the decisions are taken according to the characteristics of things and those decisions change when they are transformed. But that transformation has its rules. The examples mentioned by former scholars about the transformation rely on the complete disappearance of the original characteristics and the acquisition of new completely different ones. When pork is transformed into salt, and when a body is burnt and becomes ashes, and the plants are watered by impure water; the complete transformation is represented in all those examples. But the question is different in simple transformations which are accomplished on food by manufacturing.

الكلمات المفتاحية

الاستحالة؛ عتبة الاستحالة؛ المكوِّنات الصغرى؛ مواد الاستحلاب (Emulsifiers)؛ طور مستمر/غير مستمر (Continuous/Discontinuous phase)؛ محب/ كاره للماء (hydrophilic/ hydrophobic)؛ الأحماض الدهنية الحرة؛ التصبين (Saponification).