Revue des Sciences Humaines & Sociales
Volume 8, Numéro 3, Pages 840-856
2022-12-02

The Quality As An Approach To The Competitiveness Of The Food Industry: Descriptive Study From The Point Of View Of Companies In Algerian East Zone

Authors : Boudiaf Ilyes . Chorfi Moncef .

Abstract

ملخص : تهدف هذه الدراسة إلى قياس مدى تأثير جودة الصناعات الغذائية في الجزائر على قدرتها التنافسية من خلال جمع بيانات عينة عن المؤسسات النشطة بالشرف الجزائري، وتحليلها باستخدام أسلوب الانحدار البسيط بين الجودة والتنافسية، وقد تم جمع بيانات الدراسة بالإعتماد على الاستبيان والمقابلة مع مسيري وعمال هذه المؤسسات، ومن ثم تحليلها بإستخدام برنامج SPSS، وقد أجريت الدراسة الميدانية خلال الفترة نوفمبر 2020 وفيفري 2021 ، بالاعتماد على المنهج الوصفي والاستقرائي من خلال إعطاء وصفي إحصائي للعينة المدروسة، ومحاولة تعميم نتائجها في حدود خصائص العينة ، لتتوصل الدراسة في الأخير إلى وجود تأثير قوي لجودة الصناعات الغذائية على القدرة التنافسية للمؤسسات عينة الدراسة في السوق سواء المحلي أو الدولي. Abstract : The aim of this paper is to measure the impact of food industry quality on their competitiveness through collecting data from a sample of companies in Algerian east zone and analyze them by the simple regression between the Qualiy and Competitiveness. We will use several means to collect data, the most important which is the questionnaire from employees’ answers which treated by SPSS. Also some interviews with Managers. The study was conducted between November 2020 and February 2021. Depending on the descriptive and inductive approaches, by presenting the sample statistical descriptive, and attempt to generalize its results within the sample limits. The main result which states there is a strong effect of the quality of the food industry on the competitiveness of these companies in whether the local or international market.

Keywords

Quality ; Competitiveness ; Food industry ; Algerian companies