مجلة الدراسات الاقتصادية المعاصرة
Volume 7, Numéro 1, Pages 665-682
2022-06-30

The Repercussions Of The Covid-19 Crisis On The Development Of E-service -case Study Of Food Delivery Services In The Usa-

Authors : Bentameur Keltoum .

Abstract

Abstract: We aim through this research to diagnose the reality and future of electronic services for express delivery of food in light of the Covid-19 crisis at the global level and at the level of the USA in particular. We have used the analytical method to analyze the statistics collected from specialized statistical websites (www.statista.com). The study concluded that Food delivery service is a global industry that started reaping the benefits of digital transformation on a large scale before the closure, and with the advent of the (COVID-19) pandemic, digital restaurant delivery service platforms have grown across 13 countries around the world to reach 67% in the world, With a significant increase in the USA 123%, Russia 117% and Canada 113%. We also found that the Covid-19 crisis contributed to reaching a value of 22 billion dollars in the United States of America and may reach 42 billion dollars in 2025. Keywords: E-Services; Online Food Delivery Services; Covid-19. JEL Classification Codes: M29, L84, I15. ملخص: نهدف من خلال هذا البحث إلى تشخيص واقع وآفاق الخدمات الإلكترونية للتوصيل السريع للغذاء في ظل أزمة كوفيد -19 على المستوى العالمي وعلى مستوى الولايات المتحدة الأمريكية بشكل خاص، حيث استخدمنا المنهج التحليلي لتحليل الإحصائيات التي تم جمعها من المواقع الإحصائية المتخصصة (www.statista.com)، وقد خلصت الدراسة إلى أن خدمة توصيل الطعام هي صناعة عالمية بدأت في جني فوائد التحول الرقمي على نطاق واسع قبل الإغلاق، ومع انتشار (COVID-19)، نمت منصات خدمة توصيل المطاعم الرقمية في 13 دولة حول العالم لتصل إلى67٪ من العالم، مع تسجيل زيادة كبيرة في كل من الولايات المتحدة بنسبة123٪ وروسيا117٪ وكندا 113٪، كما وجدنا أن أزمة كوفيد-19 قد ساهمت في بلوغ ايرادات الخدمات إلى ما قيمته22 مليار دولار في الولايات المتحدة الأمريكية، مع إمكانية أن تصل إلى42 مليار دولار عام 2025. كلمات مفتاحية: الخدمة الالكترونية، خدمات توصيل الطعام، كوفيد-19. تصنيفات JEL: M29 ، L84، I15.

Keywords

E-Services ; Online Food Delivery Services ; Covid-19