دراسات وأبحاث
Volume 14, Numéro 2, Pages 751-760
2022-04-15

The Flavour Of Homeland In Diaspora: Food As A Marker Of Self Identification In Diana Abou Jaber’s Crescent

Authors : Ouhiba Nawel Meriem .

Abstract

This article presents a critical analysis of Diana Abou Jaber’s Novel Crescent; it examines the fictional representation of food as a marker of identity and an articulator of nostalgia for the lost homeland. Diana Abu-Jaber often uses food as a literary device and a significant theme in her writings. The presence of food and the act of eating in her books are used as an important and meaningful symbols since they often function as a compass in the new space – in the United States – establishing as well a bridge between the place of origin and the new setting as the Arab immigrants present in her novels deal with different kinds of displacement, mainly the geographical one. يعالج هذا المقال التمثيل الخيالي للطعام في رواية الهلال لديانا أبو جابر. تطرق المقال إلى استعمال الطعام باعتباره محددا للهوية و باعثا للحنين إلى الوطن الأصلي. تستعمل ديانا أبو جابر الطعام غالبا وسيلة أدبية، وتجعل منه موضوعا عاما في كتاباتها. يعد حضور الطعام و الأكل في كتبها رمزا هاما و ذا دلالة، لأنه يؤدي غالبا وظيفة البوصلة في الفضاء الجديد -الو م أ- ، مُشَكِّلا كذلك جسرا بين المكان الأصلي و الإطار الجديد، بما أن المهاجرين العرب الحاضرين في رواياتها يواجهون أنواعا متعددة من التشرد، خصوصا الجغرافي. و قد جعلت أبو جابر نفسُها الطعام كناية عن رابط إنساني عظيم، و شيئا من الحميمية .

Keywords

Food, Self-Identification, Nostalgia, Diana Abu Jaber, Diaspora ; الطعام، تحديد الذات، الحنين، ديانا أبو جابر، المهجر